kure_s_topinambury

Pečené kuře s topinambury

Když jsem připravovala první večeři SOFFA & BJUKITCHEN, byla jsem trochu nervózní a skoro každý den jsem vařila několik jídel na zkoušku, než jsem se rozhodla, co bude hlavní chod. Tomáš se smál, protože denně dostával několikachodové večeře a já sledovala každý pohyb jeho tváře, když nové jídlo ochutnával. Nakonec mu nejvíc chutnalo pečené kuře s topinambury, jablky a pastinákem. Kuře slavilo úspěch i během SOFFA večeře, tak myslím, že ho můžete vyzkoušet i vy. Dobrou chuť!

Na 2 porce
Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina a 15 minut pečení

1 malé francouzské kuře
8 topinamburů
4 pastináky nebo kořenové petržele
2 šalotky
1 jablko
200 g změklého másla
sůl

1. Předehřeju si troubu na 200 °C. Nejdříve opláchnu kuře pod teplou vodou a důkladně ho osuším. Šalotky oloupu a topinambury a pastináky omyju a oškrábu. Když jsou precizně umyté, není potřeba je škrábat úplně dočista. Podle mě je hezké, když má na sobě zelenina lehkou „patinu“.

2. Zeleninu rozkrájím na půlky a dám je do pečicí formy. Přidám na měsíčky nakrájené jablko (neoloupané). Kuřátko důkladně pomažu změklým máslem – nesmím vynechat ani kousek! Osolím ho ze všech stran a posadím do formy mezi topinambury, pastináky, šalotku a jablko. Zbylé máslo rozdělím na polovinu, jednu část rozkrájím na zeleninu a druhou polovinu použiju později.

3. Připravené kuře vložím do vyhřáté trouby a peču ho přibližně 1 hodinu a 15 minut. Během pečení ho několikrát podlévám máslem z pečicí formy a zhruba v polovině pečení na kuře položím druhou půlku másla a peču do té doby, než má kuře a zelenina pěkně propečenou kůrku.

P.S.: Topinambury prodavájí na farmářských trzích, ve větších prodejnách zeleniny, v Esce, v zelenině ve Vězeňské ulici a v Delmartu.

kure_s_topinambury1

kure_s_topinambury2

kure_s_topinambury3

kure_s_topinambury4

kure_s_topinambury5

kure_s_topinambury6

3 komentáře k “Pečené kuře s topinambury

  1. Dobrý den,zítra tento recept chci upéct. Jen mám dotaz, přiklopila jste kuře poklicí…? 🙂

    1. Hezký den Jano, nene, kuře jsem pekla bez přiklopení, má pak hezky křupavou kůrku! Dobrou chuť!

  2. Dobrý den, topinambury už mám, ale kde se dá sehnat to malé francouzské kuře?:) díky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *