Když jsem připravovala první večeři SOFFA & BJUKITCHEN, byla jsem trochu nervózní a skoro každý den jsem vařila několik jídel na zkoušku, než jsem se rozhodla, co bude hlavní chod. Tomáš se smál, protože denně dostával několikachodové večeře a já sledovala každý pohyb jeho tváře, když nové jídlo ochutnával. Nakonec mu nejvíc chutnalo pečené kuře s topinambury, jablky a pastinákem. Kuře slavilo úspěch i během SOFFA večeře, tak myslím, že ho můžete vyzkoušet i vy. Dobrou chuť!
Na 2 porce
Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina a 15 minut pečení
1 malé francouzské kuře
8 topinamburů
4 pastináky nebo kořenové petržele
2 šalotky
1 jablko
200 g změklého másla
sůl
1. Předehřeju si troubu na 200 °C. Nejdříve opláchnu kuře pod teplou vodou a důkladně ho osuším. Šalotky oloupu a topinambury a pastináky omyju a oškrábu. Když jsou precizně umyté, není potřeba je škrábat úplně dočista. Podle mě je hezké, když má na sobě zelenina lehkou „patinu“.
2. Zeleninu rozkrájím na půlky a dám je do pečicí formy. Přidám na měsíčky nakrájené jablko (neoloupané). Kuřátko důkladně pomažu změklým máslem – nesmím vynechat ani kousek! Osolím ho ze všech stran a posadím do formy mezi topinambury, pastináky, šalotku a jablko. Zbylé máslo rozdělím na polovinu, jednu část rozkrájím na zeleninu a druhou polovinu použiju později.
3. Připravené kuře vložím do vyhřáté trouby a peču ho přibližně 1 hodinu a 15 minut. Během pečení ho několikrát podlévám máslem z pečicí formy a zhruba v polovině pečení na kuře položím druhou půlku másla a peču do té doby, než má kuře a zelenina pěkně propečenou kůrku.
P.S.: Topinambury prodavájí na farmářských trzích, ve větších prodejnách zeleniny, v Esce, v zelenině ve Vězeňské ulici a v Delmartu.
Dobrý den,zítra tento recept chci upéct. Jen mám dotaz, přiklopila jste kuře poklicí…? 🙂
Hezký den Jano, nene, kuře jsem pekla bez přiklopení, má pak hezky křupavou kůrku! Dobrou chuť!
Dobrý den, topinambury už mám, ale kde se dá sehnat to malé francouzské kuře?:) díky